Kedves Érdeklődő!

Kedves Érdeklődő !

Engedd meg, hogy bemutassam a szálláshelyet:

A Pipacs porta egy régi présház átalakításával készült valamivel több, mint egy évtizeddel ezelőtt. Építtetője Simon Ferenc Ybl-díjas építész. Az ő tervei alapján épült fel a ma  Chernel István nevét viselő Madárvárta is.

A Pipacs porta a Velencei-tavi népi építészet értékeit, megoldásait szem előtt tartó építészeti megoldásokat alkalmaz: vályogfalak, nádtető, fehéren ragyogó, “apró szemű” épület, mely békés-szelíden néz a szemközti domboldal illatos lankáira és néha rákacsint a sukorói református templom hófehér tornyára. Apró ékszerdoboz mindenkinek, aki rányitja a kovácsmester készítette robusztus, mégis remekbeszabott ajtózárat.

Odabenn ódon, hamisítatlan falusi hangulat, a régi paraszti háztartás megannyi használati eszköze vesz körül. Rég nem használjuk a gerebent, a tarkedlisütőt, a szenes vasalót, a mosófát, e tárgyak valahogy mégis segítenek letenni mindazt a terhet, szorongást, amit esetleg idehozunk, mert visszarepítenek az IDŐben, nagyszüleink, dédszüleink hétköznapjairól, küzdelmeiről, életéről mesélnek és a mai ember számára – aki fogékony erre – valami finoman áttetsző romantikus hangulatot árasztanak.

A házban alul egy teakonyhával egybeépült – mívesen méhviaszolt bútorokkal berendezett – kis szoba fogadja a betérőt, a helyiségből egyik oldalra egy pince-étkező nyílik, melyet a domboldalba süllyesztettek, megfelelő hőmérsékletet biztosítva ezzel a bornak, alkalmas helyet adva családi és baráti beszélgetésnek, borozgatásnak. A helyiségből a másik irányba egy pici, meghitt hálószobába jutunk.

A házba galériaként építettek egy második szintet, ahová létrán mászhatunk fel. A galérián 2-3 embernek jut szállás.

A kisfiam szerint a ház olyan, mint egy „hobbit lak”. A barátnőm szerint pedig olyan, mint egy mini református templom. Szerintem maga a nyugalom szigete.
A házikóban központi fűtés, állandó hideg-meleg víz van. Ez a táj ősszel és télen is hívogató, egy kiadós környékbeli séta után a központi fűtés mellé megrakhatod fával a vaskályhát és élvezheted a tűz ősi fényét és melegét. Ha bográcsozni támad kedved, találsz hozzá felszerelést. Ha bringát hozol, el tudod zárni a fészerben.

Ha egy kis kulturális élményre vágysz vagy csak rosszabb időd fogtál ki a tervezettnél, pillanatok alatt beérsz Székesfehérvárra. A Királyok Városa tavasztól őszig megszépült belvárossal, színes programokkal, fantasztikus történelmi emlékekkel, izgalmas múzeumokkal, gasztro- és kulturális fesztiválokkal vár. Erre irányuló igény esetén szívesen készítek városnéző javaslatot. Ha épp nem tudsz csobbanni a Velencei-tóban (csodaszép lett a fehér homokos Velencei beach), meglátogathatod a székesfehérvári Árpád Fürdőt, a  4 csillagos Velence Spa-t vagy az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőt.

A környék egész évben várja a bakancsos turistákat, a házikóból azonnal elindulhatsz egy jó kis túrára a Velencei-hegységbe, az Ingókövek, az Angelika-forrás, a Hurka-völgy minden évszakban remek túracél lehet.

Mindenkit nagy szeretettel várunk:

Kovács Anikó

a porta háziasszonya